En læser vil gerne vide, om materialet grafen kan nedbrydes i naturen eller om det ender som endnu en omgang forurenende nanopartikler. Ingeniørens nano-blogger er klar med et grundigt svar.
En læser vil gerne vide, om materialet grafen kan nedbrydes i naturen eller om det ender som endnu en omgang forurenende nanopartikler. Ingeniørens nano-blogger er klar med et grundigt svar.
men INDEN jeg kan gøre det, vil jeg svare på to spørgsmål, jeg selv synes er en relevant opvarmning: ’hvad er grafen, og hvilke former har det’ samt ’hvilke slags nanopartikler er mest farlige’?Grafen er de atomtynde lag, som det velkendte materiale grafit er lavet af. Grafit er et supermateriale med meget specielle egenskaber, som vi har nydt godt af i titusindvis af år, fra de første hulemalerier til en masse moderne teknologi, som f.eks.
De fleste forskere er enige om at kalde flager med 1 lag for ’grafen’ og flager med 1000 lag ’grafit’. Men hvad med 5 lag, 10 lag eller 100 lag? Om man så med møje og besvær fik skrabet det kun 1 atom tynde grafen-lag fra en 10 cm stor siliciumskive af og rullede sammen til en kugle, ville den være ca. 0,15 mm i diameter, dvs. dårligt til at få øje på.
For nano-toksikologi er det endnu mere tricky, fordi den samme mængde materiale kan virke helt forskelligt afhængigt af f.eks. størrelsen og formen af partiklerne. Små partikler kan blive hængende i luften meget længe, og der er derfor mere tid, hvor de kan blive indåndet. Afhængigt af partiklernes form og størrelse - og ikke nødvendigvis så meget om det er det ene eller andet stof - kan de trænge længere ned i lungerne og blive deponeret i den dybe del af lungen.
Der er ikke nogen grafen-produkter, jeg kender til, hvor en kunde vil blive udsat for luftbårne partikler af produktet - de er næsten altid indfældet i et fast stof eller bundet til en overflade. Der kan også ske ulykker, hvor grafen-holdig væske lækker f.eks. fra en fabrik. Derfor er det ikke særligt sandsynligt, at grafen finder vej til naturen på den måde, og selv hvis det sker, har jeg ikke nemt ved at se lige præcis den form skabe problemer.
Kulstof-nanorør er blevet sammenlignet med asbest, fordi de i lighed med asbestfibre er små og aflange. Idet grafen-pulver som sagt er et meget spændende additiv til coatings, elastomerer, polymerer, maling og også som ledende blæk til printbar elektronik og mange andre produkter, ville det være på sin plads at lave en slags guide til, hvordan man omgås sådant pulver.Det er især relevant for forskere og udviklere på universiteter og virksomheder, men også på sigt de arbejdere, der har med det at gøre i produktionen.
Ja og nej. Kulstofmaterialer er overalt, og har ca. samme kemi som grafen-flager. Så der er allerede tons og atter tons af kulstofmaterialer i vores miljø og verden .
Materialeteknologi Forskning Spørg Fagfolket Materialeteknologi Forskning Spørg Fagfolket + Mie Stage
Indonesia Berita Terbaru, Indonesia Berita utama
Similar News:Anda juga dapat membaca berita serupa dengan ini yang kami kumpulkan dari sumber berita lain.
Spørg Fagfolket: Er man beskyttet mod lyn i sin bil?En læser har altid hørt, at man er beskyttet mod lyn i sin bil, men er det en myte? DMI svarer.
Baca lebih lajut »
Spørg Fagfolket: Hvordan kan en projektor vise sort tekst på en hvid skærm?En læser undrer sig over, hvordan man kan vise sort tekst på en hvid skærm med en projektor. Det forklarer fysiker fra DTU Fotonik.
Baca lebih lajut »
Spørg Fagfolket: Hvordan holder man et skib på 196.000 ton fortøjet?En læser har undret sig over, hvordan et containerskib på næsten 200.000 ton kan holdes fortøjet i fralandsvind og søgang. Det svarer Danske Rederier på.
Baca lebih lajut »
Her er Ingeniørens bud på årets NobelpriserForskning inden for kvanteteknologi, metalorganiske netværk og slankemedicin kunne i år blive belønnet med Nobelpriser – og et par danskere er inde i billedet.
Baca lebih lajut »
Spørg Videnskaben: Får man bilos og svævestøv i maden, hvis den dyrkes ved en trafikeret vej?En læser spørger om luftforurening fra trafik påvirker fødevarer, der dyrkes nær veje. Spørg Videnskaben er en platform på Videnskab.dk, hvor læsere spørgsmål kan stille til forskere.
Baca lebih lajut »
DR Musikariet skyder efterårsferien i gang med aktiviteter for hele familienDR Musikariet åbner efterårsferien med en hel dag fuld af musik, dans og masser af sang for hele familien i DR Koncerthuset. Her kan man blandt andet synge med DR Børnekoret, møde de skøre eksperter i Ramasjang-programmet ’Spørg Kristian’ og opleve slagtøjsduoen Trash.
Baca lebih lajut »