Vi mennesker kan godt være i tvivl om, hvornår det rigtigt er forår. Hvordan kan dyrene og planterne vide det?
er Videnskab.dk’s læserbrevkasse. Her kan du stille spørgsmål til forskerne om alskens emner - lige fra sjove bynavne og prutter til kvantecomputere og livets oprindelse. Du kan spørge om alt, men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren. Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.
Det drejer sig navnlig om lektor og planteforsker Søren Laurentius Nielsen fra Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet og ph.d. og dyrlæge i Københavns Zoologiske Have Mads Frost Bertelsen .Begynder vi med planterne, forklarer Søren Laurentius Nielsen, at de benytter sig af mange forskellige strategier for hverken at springe ud for tidligt eller dukke op af jorden under en snestorm i begyndelsen af januar.
Planterne har selvfølgelig ikke et kviksølvtermometer inde i stænglen, men alle biokemiske processer er temperaturfølsomme og går stærkere, når temperaturen stiger.Søren Laurentius Nielsen forklarer, at der inde i mange planter er forskellige modsatrettede biokemiske processer, hvor nogle af dem er mere temperaturfølsomme end andre.
»Det er også et emne, som der bliver forsket meget i i øjeblikket, fordi det jo er direkte relevant at snakke om,« siger Søren Laurentius Nielsen.Foruden at springe ud tidligere end ellers kan global opvarmning også gøre, at nogle blomster og planter slet ikke springer ud. Mængden af dagslys på en given dag styrer således dyrenes hormonproduktion, og på den måde bestemmer dagslængden, hvornår dyrene kommer i brunst og får unger. Hvilket så gerne skulle være på den rigtige tid af året. For mange dyr på vores breddegrader er det rigtige tidspunkt omkring marts og april.
Det samme gælder katte, der også ofte kommer i løbetid i det tidlige forår. Her er det også et skifte i dagslængden i slutningen af december, der sætter gang i sagerne, men kattenes graviditet er i modsætning til hestenes så kort, at det alligevel passer med, at killingerne kommer om foråret. Nogle dyr er da også meget ekstreme i deres brug af dagslængden til at bestemme deres brunst og graviditet.
Du kan spørge om alt – men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.Væddeløbsheste løber mod andre heste fra deres egen årgang, og her er det alt andet lige en fordel at være blandt de ældste i sin årgang. En hest, der er født i januar, vil på den måde have en fordel i forhold til en hest, der er født i april, hvor heste normalt foler.
Indonesia Berita Terbaru, Indonesia Berita utama
Similar News:Anda juga dapat membaca berita serupa dengan ini yang kami kumpulkan dari sumber berita lain.
Ny forskning kan vende op og ned på, hvordan du bør bruge protein efter styrketræningResultaterne udfordrer etablerede råd om kroppens optag af protein.
Baca lebih lajut »
Hvordan skaber man det bedste beredskab for sin Enterprise Arkitektur?Vær med d. 11. april kl. 9-12, hvor vi dykker ned i implementeringen af Enterprise Arkitektur og opbygningen af et beredskab til, hvis uheldet er ude.
Baca lebih lajut »
Beboer fandt 225 kilo kogt pasta i skoven: Du gætter aldrig, hvordan det var endt derMysteriet om 225 kilo tilberedt pasta i en skov er endelig blevet løst.
Baca lebih lajut »
Genlæs hvordan Aalborg Håndbold hentede snæver sejr mod bravt kæmpende modstanderAalborg Håndbold besejrede Nordsjælland Håndbold 30-28 efter en kamp, som nordjyderne langt hen ad vejen havde styr på
Baca lebih lajut »
Caroline tabte sig over 30 kg på 7 måneder uden motion: Nu afslører hun hvordanCaroline har formået at tabe sig over 30 kg på blot syv måneder. Det har hun gjort uden at motionere, og nu afslører hun, hvordan hun gjorde.
Baca lebih lajut »
Ingen kan forstå, hvordan tragedien kunne ske i netop deres byEn 13-årig pige er blevet dræbt i Hjallerup - en nordjysk by med under 5000 indbyggere
Baca lebih lajut »