En utredning föreslår en grundläggande reform av grundskolans system för att hjälpa elever som saknar gymnasiebehörighet. Fokus ligger på förstärkningsundervisning för elever som behöver mer stöd.
Varje år lämnar närmare 15 000 ungdomar grundskolan utan gymnasiebehörighet . Det är inte professionernas fel, utan systemets. Mer lovskola hjälper inte. I stället behövs en grundläggande reform, med avstamp i 1969 års läroplan, baserad på försök med förstärkningsundervisning , skriver regeringens utredare Pontus Bäckström. En årskull elever i Sverige består av drygt 100 000 elever.
Varje år säger vårt skolsystem till drygt var sjunde elev att de saknar tillräckliga kunskaper för att börja ett nationellt program i gymnasieskolan. För många innebär detta ett stort avbräck på vägen mot vuxenlivet. Så här har det varit i flera år. Det har också blivit värre över tid, bland annat genom att vi har skärpt behörighetskraven utan att öka resurserna till grundskolan. Skillnaderna i andel elever som inte blir behöriga är stora mellan olika elevgrupper. Nyinvandrade elever och elever vars föräldrar har låg utbildningsnivå är kraftigt överrepresenterade bland de obehöriga. Det är fyra respektive två gånger så vanligt att elever ur dessa grupper inte når behörighet.Vad värre är, elevernas behov inte är okända för skolan. Lärare och rektorer vet tidigt vilka elever som behöver mer stöd, men ofta saknas de resurser som verkligen skulle behövas för att hjälpa dessa elever. Det är således inte professionernas fel, det är systemets. att utreda hur elever i de obligatoriska skolformerna som behöver mer obligatorisk undervisningstid för att nå målen ska kunna få det. I dag överlämnar jag utredningens förslag till regeringen. Jag föreslår att det ska genomföras en försöksverksamhet i grundskolans samtliga stadier, där elever på olika sätt ges förstärkningsundervisning. Syftet är att lägga grunden för en framtida timplanereform, i vilken tillgång till och förutsättningar för förstärkningsundervisning reglera
Grundskola Gymnasiebehörighet Reform Förstärkningsundervisning Utredningen
Indonesia Berita Terbaru, Indonesia Berita utama
Similar News:Anda juga dapat membaca berita serupa dengan ini yang kami kumpulkan dari sumber berita lain.
Regeringens varning efter turisternas död i LaosTvå danska medborgare har dött i Laos bekräftar danska UD, enligt BT. Enligt flera medier rör det sig om två kvinnor i 20-årsåldern som blivit förgiftade efter
Baca lebih lajut »
Wanngårds vanstyre är inte regeringens felSocialdemokraterna i Stockholm har bara två idéer. Att höja skatten för stockholmarna och skylla alla problem i huvudstaden på regeringen. Karin Wanngårds (S) försök att fly från ansvar imponerar inte, skriver Christofer Fjellner (M).
Baca lebih lajut »
Läkarförbundet: Regeringens vårdreform misslyckas – kräver tydligare krav på regionernaLäkarförbundets ordförande kritiserar den statliga vårdreformen och påpekar att regionerna misslyckas med att uppnå målet med en fast läkarkontakt för patienter.
Baca lebih lajut »
Miljöorganisationer kraftigt kritiserar regeringens nya vattenkraftplanRegeringens nya planer för att miljöanpassa vattenkraften har mötts av hård kritik från flera miljöorganisationer. Planen syftar till att återställa vattenmiljöer samtidigt som elproduktionen påverkas minimalt. Men Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna anser att förslaget snarare skadar miljön och efterlyser ett mer ambitiöst tillvägagångssätt.
Baca lebih lajut »
Miljöorganisationer kritiserar regeringens vattenkraftplanRegeringens nya plan för att miljöanpassa vattenkraften möts av hård kritik från flera miljöorganisationer som menar att planen innebär miljöförsämringar.
Baca lebih lajut »
Flopp för regeringens skrotningspremie – endast 140 beviljade ärendenDet går trögt för regeringens skrotningspremie. Sedan augusti kan den som skrotar en äldre bil få 10 000 kronor om man istället skaffar en elbil. Pengarna som avsatts räcker till 50 000 premier. Resultatet efter tre månader: 140 beviljade ärenden. – Det blev tyvärr precis som vi förutspådde, säger Mattias Goldmann på 2030-sekretariatet.
Baca lebih lajut »