Oliver Lovrenski är en lovande författare. Men hans debutroman är inte fullt så sensationell som normännen vill låta påskina, skriver Gabriel Zetterström.
är inte fullt så sensationell som våra grannar i väst vill låta påskina, skriver Gabriel Zetterström.Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.Blott 19 år gammal knockade Oliver Lovrenski det norska kulturella etablissemanget med debuten ”När vi var yngre”, en skildring av fyra killars liv i Oslo, präglat av kriminalitet, droger och våld.
Nu har boken översatts till svenska. Här finns ett driv och en tydlig framåtrörelse i den korta, rapsodiska, nästan prosalyriska texten, därtill en stark språklig känsla och en elegant rytm. De rappa associationsprången för tankarna till hiphoptexter, med reservation för att det ibland blir lite sökt eller plumpt .
”sånt där hasch, hon ba, jag rökte det på en fest en gång, jag kände ingenting, men det sved i halsen”Andra gånger är det klichéartat, möjligen blir texten väl angelägen att försöka beröra.
”och vissa saker säger man inte till nån, som att flosen och orrarna och jackorna och klockan gott kunde bränts som bål på sankthans om bara man kunde tagit tillbaka mammas tårar.”till Yahya Hassan. Det är inte särskilt oväntat, men jämförelsen gör den unge norrmannen en otjänst, eftersom den blåser upp förväntningarna.
Och hela tiden finns döden som följeslagare. ”När vi var yngre” må vara fiktion – även om Lovrenski i intervjuer själv berättat att han inte trodde att han skulle fylla 17 – men aktualiserar verkliga frågor som samhället bör ställa sig varje dag.
Indonesia Berita Terbaru, Indonesia Berita utama
Similar News:Anda juga dapat membaca berita serupa dengan ini yang kami kumpulkan dari sumber berita lain.
Recension: ”The flow of everything”, MarabouparkenRECENSION. I sina bästa stunder påminner ”The flow of everything” om konsten som en möjlig plats för det dunkel som inte ryms någon annanstans i tillvaron. Men utställningens ängsliga inramning riskerar att kväva konstupplevelsen.
Baca lebih lajut »
Recension: Solvej Balle förundrar i ”Om uträkning av omfång 4”Det är alltjämt den artonde november i del fyra av danska Solvej Balles märkliga romansvit. Ingrid Elam låter sig förundras.
Baca lebih lajut »
Recension: ”Stockholms kosmologi” saknar kärnaLiljevalchs chef Joanna Sandell Wright har gjort sin första utställning på konsthallen. Magnus Bons saknar dialoger mellan verken men vissa väcker mersmak.
Baca lebih lajut »
Recension: ”Det slutar med oss” väjer inte för våldets mörker.Blake Lively spelar florist med starkt relationstrauma i det romantiska dramat ”Det slutar med oss” baserat på Colleen Hoovers bästsäljare.
Baca lebih lajut »
Recension: ”Tid att älska”Det franska kostymdramat ”Tid att älska” pendlar mellan skam, skuld, dolda begär och förbjudna känslor i skuggan av den tyska ockupationen.
Baca lebih lajut »
Recension: ”Ezra” gör roadmovie av barn med särskilda behov.Robert De Niro spelar farfar med autistiskt barnbarn i roadmovien ”Ezra”.
Baca lebih lajut »