LEDARE: Slutsatsen i Lars Calmfors euroutredning från 1996 var att vänta och se. Snart 30 år senare har vi facit.Calmfors har ändrat sig och rekommenderar i dag att Sverige ska gå med i euron. I denna fråga har han helt rätt. PM Nilsson är vd på tankesmedjan Timbro och fristående krönikör på Di:s ledarsida.
Senaste gången Sverige gjorde en ordentlig utvärdering om att införa euron var 1996. Professorn i nationalekonomi Lars Calmfors ledde utredningen och rekommenderade ett slags vänta-och-se. Han ansåg då att de politiska skälen talade för att gå med, men att de ekonomiska, än så länge, talade emot.
En seriös valuta måste backas upp av ett politiskt ansvar. Ett gemensamt mynt fostrar fram en gemensam politik och bygger politisk ödesgemenskap. Det normala är att binda valutan vid något eller någon eller ge sin centralbank i uppdrag att vårda valutakursen. Den regimen har också historiskt varit Sveriges som knutit sin valuta till guld, dollar och till sist mot en knippe större valutor. En fritt flytande svensk krona är en anomali.knappt med någon enstaka punkt kan avvika från ECB.
Om riksbankschefen säger att han vill sänka men inte kan på grund av rädsla för kronkursens försvagning har vi en penningpolitisk kris. Men det finns flera anledningar att tänka annorlunda, konstaterar Emma Lundin, som är marknadsområdeschef för ombyggnad på Riksbyggen. Utöver att en renovering faktiskt kan ses som en investering, kan föreningar i dagens läge dessutom få klart bättre pris för många typer av renoveringar jämfört med för några år sedan.
– Lånebehovet är så klart en faktor man får väga in här. Det är också en avvägning vi på Riksbyggen gör tillsammans med de föreningar vi hjälper. Men ställer vi räntekostnaderna mot den lägre prisbilden så talar fortfarande mycket för att man ska ta tillfället i akt att göra investeringen nu.
Indonesia Berita Terbaru, Indonesia Berita utama
Similar News:Anda juga dapat membaca berita serupa dengan ini yang kami kumpulkan dari sumber berita lain.
Googlechefen: ”Sverige kan återta sin position som digital ledare”Breda utbildningssatsningar och tydliga ramverk skulle kunna få fart på svenskt näringslivs AI-användning, menar Anna Wikland, Sverigechef på Google. ”Med rätt fokus kan Sverige återta sin position som digital ledare.”
Baca lebih lajut »
Lars Calmfors: Det blir allt svårare för en liberal att rösta på LiberalernaKolumnen. Det är med sorg jag noterar att Liberalerna parkerar runt 3 procent i mätningarna. Än mer sorgligt är att det är motiverat utifrån partiets agerande.
Baca lebih lajut »
Lars Calmfors: ”Då skulle Riksbanken bli skärrad”Lars Calmfors i en intervju med Di om kronan och hotet mot en majsänkning: ”Då skulle Riksbanken bli skärrad”
Baca lebih lajut »
Lars Calmfors: Budgeten diskuterades hela veckan – och alla missade det viktigaste17 miljarder kronor i utgiftsökningar fick all uppmärksamhet. Men de mest lovande bitarna var analyserna av arbetsmarknad och offentliga investeringar.
Baca lebih lajut »
PM Nilsson: Inför lika skatt för allaLEDARE: Sverige har fortfarande den näst högsta marginalskatten i OECD. För att ändra på det måste högersidan ta den moraliska debatten på mycket större allvar. Ett rättvist skattesystem ska ha samma skattesats för alla. PM Nilsson är vd på tankesmedjan Timbro och fristående krönikör på Di:s ledarsida.
Baca lebih lajut »
Lea Nilsson, 15, historisk – passerar Björn BorgLea Nilsson är Sveriges största tennistalang. Under torsdagen blev hon historisk i svensk tennis och passerar bland annat Björn Borg. Här är 15-åringen som ska bryta det svenska tennismörkret. – Jag vill vara bland de bästa, säger Nilsson.
Baca lebih lajut »