Omstridt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet har fortalt flere myndigheder om etisk rådgivning, der ikke fandt sted.
Titusinder af danskeres genetiske oplysninger indgår i forskningsprojeket iPsych, uden de ved det. Gendataene er koblet med store mængder andre data fra blandt andet registre i Sundhedsdatastyrelsen.
Projektet blev godkendt, og siden har 140.000 danskere i alderen 16 til 43 år uden at vide det fået kortlagt deres gener i projektet. Gendataene er koblet sammen med oplysninger om psykiatriske diagnoser og en lang række andre data. Men da forskningschefen sendte den ansøgning afsted i 2019, var planen om at etablere en etisk rådgivningsgruppe for længst droppet. Det har han selv forklaret for nylig i en redegørelse til tilsynsmyndigheden. En redegørelse, han blev bedt om efter DR's afsløring i juni af, at den lovede rådgivningsgruppe ikke var blevet til noget.I redegørelsen skrev Preben Bo Mortensen, at planen blev droppet 'relativt hurtigt' efter iPsych-projektets start.
Professor Preben Bo Mortensen er forskningsleder for iPsych-projektet og leder af Center for Registerforskning på Aarhus Universitet.- Men jeg afviser selvsagt, at der skulle være tale om et bevidst forsøg på at vildlede Sundhedsdatastyrelsen. Spørgsmålet om en etisk rådgivningsgruppe har faktisk ikke relevans for den konkrete ansøgning.
I dag oplyser styrelsen, at oplysningen om en etisk rådgivningsgruppe ikke havde betydning for sagens behandling.
Indonesia Berita Terbaru, Indonesia Berita utama
Similar News:Anda juga dapat membaca berita serupa dengan ini yang kami kumpulkan dari sumber berita lain.
Astronaut Mogensens dannebrogsflag overdraget til Aarhus Universitet | NyhederUnder et besøg på Aarhus Universitet (AU) har Andreas Mogensen overrakt et dannebrogsflag, som har været med i rummet, til Kristine Kilså, der er prodekan ved Natural Sciences på AU. Det skriver Ritzau.
Baca lebih lajut »
Aarhus Universitet: Hurtig hjælp til lidende fjorde kræver mere end Grøn TrepartI meget våde år, som i 2023 og 2024 udvaskes der meget ekstra nitrat ud fra markerne og der tilføres både mere kvælstof og fosfor til de sårbare kystvande. Og når tilførslen er ekstra stor i årets første måneder, giver det grobund for store iltsvindsområder i havet.
Baca lebih lajut »
Politiet med flere patruljer nær Aarhus Universitet - undersøger mistænkeligt forhold | NyhederØstjyllands Politi er ude med flere patruljer ved Aarhus Universitet her til morgen, efter der i nat kom en anmeldelse.
Baca lebih lajut »
Politi: UV-stråler gav formentlig personer på Aarhus Universitet gener i øjnene | NyhederDet var formentlig UV-stråler fra et desinficeringsanlæg, der gav flere personer på Aarhus Universitet gener i øjnene.
Baca lebih lajut »
Kun ét universitet i top 100: Københavns Universitet er blandt verdens bedsteSom det eneste danske universitet er Københavns Universitet i top 100 på ny rangliste.
Baca lebih lajut »
Efter kritik fra Datatilsynet: Universitet lover at passe bedre på folks helbredsoplysninger | NyhederDatatilsynet har fundet en række brud på regler om databeskyttelse på Aarhus Universitet.
Baca lebih lajut »