رابطه تاریخی ناتو و ایران چگونه بود و چرا حکومت امروز ایران تا این حد از گسترش قدرت و نفوذ آن وحشت دارد؟
اعضای پیمان ناتو در روز چهارم آوریل هفتاد و پنجمین سالگرد شکلگیری این ائتلاف نظامی را جشن گرفتند؛ پیمانی که به تاسیس یکی از قدرتمندترین نهادهای نظامی تاریخ بشریت منجر شد و عضویت در آن، امتیازی بسیار مهم محسوب میشود.
سالگرد بمبارانهای ناتو در یوگسلاوی سابق؛ اقدامی که جرقه دوره تازهای از جنگها را زدناتو در سال ۱۹۴۹ با پیگیری و پافشاری بریتانیا تاسیس شد. بمب اتمی آمریکا در پایان جنگ جهانی دوم، جهان را در شوکی نگرانکننده فرو برده بود و بریتانیاییها، همزمان با سرمایهگذاری گسترده در برنامه ساخت سلاح هستهای، به دنبال راهی بودند تا امنیت خود و متحدان اروپاییشان را به امنیت آمریکا و سلاح هستهای این کشور گره بزنند.
همچنین یونان و ترکیه نیز که از سال ۱۹۵۲ به ناتو پیوستند، بارها با کودتا و حکومتهای نظامی روبهرو شدند. ایده لندن این بود که در پیمانی مشابه، امنیت متحدانش در خاورمیانه نیز در برابر تهدیدهای احتمالی شوروی تضمین شود. با پیگیریهای بریتانیا ابتدا پیمانی میان ترکیه و عراق امضا شد و کمی بعد، با فشارهای بریتانیا، این پیمان در سال ۱۹۵۵، در کنار کشورهای ایران و پاکستان و بریتانیا، با عنوان «سازمان پیمان مرکزی» یا «سنتو» امضا شد.
بعد از انقلاب سال ۵۷ نه تنها رابطه ایران و ناتو به کلی قطع شد، بلکه از همان نخستین روزها روشن شد که حکومت انقلابی جدید، علاقهای به پیمان سنتو نیز ندارد. کریم سنجانی که در روز ۲۴ بهمن سال ۵۷ به عنوان وزیر خارجه ایران انتخاب شد، همانند اسلامگرایان تندرویی چون روحالله خمینی، به شدت با سنتو مخالف بود. علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی از جمله کسانی است که در سخنرانیهایش بارها ناتو را متهم کرده است که در جریان جنگ ایران و عراق، از عراق حمایت کرد تا زمینه سقوط جمهوری اسلامی را فراهم کند. البته ناتو هرگز از عراق حمایت نکرد، اما برخی از اعضای مهم ناتو همانند آلمان و فرانسه از تامینکنندگان حیاتی تسلیحات برای رژیم صدام حسین در عراق بودند.
Indonesia Berita Terbaru, Indonesia Berita utama
Similar News:Anda juga dapat membaca berita serupa dengan ini yang kami kumpulkan dari sumber berita lain.
تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران؛ این بار علیه چندین نفتکشوزارت خزانه داری آمریکا در تداوم سیاست های فشار حداکثری واشنگتن علیه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که تحریم های جدیدی را علیه چندین نفتکش در رابطه با ایران اعمال کرده است.
Baca lebih lajut »
کاردار ایران در دست داشتن جمهوری اسلامی در حمله به پوریا زراعتی را رد کردکاردار جمهوری اسلامی ایران در بریتانیا دخالت دولت ایران در حمله با چاقو به پوریا زراعتی، مجری شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال در لندن را «رد کرده است».
Baca lebih lajut »
بیانیه ارتش به مناسبت ۱۲ فروردینارتش جمهوری اسلامی ایران، بهمناسبت ۱۲ فروردین «روز جمهوری اسلامی ایران»، بیانیهای صادر کرد.
Baca lebih lajut »
بیانیه شورای نگهبان به مناسبت ۱۲ فروردین روز جمهوری اسلامیشورای نگهبان در بیانیهای فرارسیدن سالروز برگزاری همهپرسی نظام جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۵۸ و روز «جمهوری اسلامی ایران» را گرامی داشت.
Baca lebih lajut »
بیانیه شورای نگهبان به مناسبت ۱۲ فروردین روز جمهوری اسلامیشورای نگهبان در بیانیهای فرارسیدن سالروز برگزاری همهپرسی نظام جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۳۵۸ و روز «جمهوری اسلامی ایران» را گرامی داشت.
Baca lebih lajut »
درخواست ایران برای خروج فوری نظامیان خارجی از سوریهسفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد گفت: جمهوری اسلامی ایران بار دیگر درخواست خود را برای خروج فوری همه نیروهای خارجی ناخوانده از سوریه تکرار میکند.
Baca lebih lajut »