برای خارج کردن ایران و ایرانیان از عقبماندگیها مسیر تجددخواهی را رفت و در شمار ملیگرایان مشروطهخواه درآمد و با مشروطهخواهان مذهبی اختلاف نظر پیدا کرد.
به گزارش ایسنا، امروز پنجم مهر ماه صد و چهل و شش سالروز تولد سید حسن تقیزاده از رهبران ملیگرای نهضت مشروطه در سال ۱۲۵۷ است.
... عقیده نگارنده این سطور در خط خدمت به ایران و همچنین برای آنان که به واسطه تجارت علمی و سیاسی زیاد با نویسنده همعقیدهاند که ایران باید ظاهرا و باطنا و جسماً و روحاً فرنگیمآب شود و بس.» سید حسن به تدریج از ۱۴ سالگی به نشریات و مجلات و دوستان محصل در مدارس جدیده علاقمند شد و این سن همزمان با دوران بلوغ و اوج اعوجاجات فکری و مذهبی در او بود. سید حسن به مرور و بدون اطلاع پدر کتابهای درسی مدارس جدیده را که به تدریج در حال گسترش در نظام آموزشی ایران بود، خواند. او خواندن این کتابها را بعد از آشنایی با کتاب شیخ احمد احسایی آغاز کرد و مدتی بعد به یادگیری زبان فرانسه و انگلیسی روی آورد.
سید حسن و دوستانش به زودی با آثار میرزا ملکم خان، طالبوف و روزنامههای فارسی خارج از کشور مانند اختر، پرورش، ثریا، حبلالمتین و حکمت، کتب عربی چاپ مصر و کتب ترکی چاپ عثمانی آشنا شدند و به علوم و اندیشههای تجددطلبانه غربی تمایل پیدا کردند. برگشتن تقیزاده جوان به ایران مصادف شد با امضای فرمان مشروطه توسط مظفرالدین شاه. به دلیل علاقه به امور سیاسی در جمع تماشاگران اولین دوره مجلس شورای ملی حاضر شد و از نزدیک شاهد مذاکرات نمایندگان مجلس بود.
فعالیتهای سیاسی و اجتماعی سید حسن تقیزاده از بعد از ورودش به مجلس اول رفته رفته انتقادات بسیاری را برانگیخت. او در این مجلس از مفاهیم نوین سیاسی و اجتماعی مانند تحدید اختیارات شاه و تفکیک دین از سیاست دفاع کرد و مورد غضب محمدعلی شاه قرار گرفت از دیگر سو در این مجلس با ورود روحانیون به مجلس و نظارت آنان بر مصوبات مجلس و تطبیق آنها با اسلام مخالفت کرد و باعث «بیدین» خوانده شدنش توسط روحانیون و مردم متدین شد.
یک سال و نیم بعد از خروج از ایران و به دنبال شدت گرفتن انقلاب مشروطهخواهان و فتح تهران، آشوب و نابسامانی شهر تبریز را فرا گرفت. در چنین شرایطی تقیزاده و دوستانش به تحرک انگلیسیها به صورت مخفیانه وارد تبریز شدند. او و همفکرانش در مقابل سایر مشروطهخواهان تبریزی به خصوص ستارخان و باقرخان ایستادند و غارت شهر را به گردن ستار و باقر انداختند و موجب پراکنده شدن جمع زیادی از مشروطهخواهان تبریزی از گرد آنان شدند.
او در این دوره رهبر حزب دموکرات را برعهده داشت و بر سر لوایح و طرحهای حساس در مقابل حزب اعتدالیون به ریاست آیتالله سید عبدالله بهبهانی و عضویت ستارخان و باقرخان میایستاد.تقیزاده بعد از بازگشایی مجلس دوم با حبس شیخ محمدباقر توسط یپرم خان ارمنی رئیس وقت نظمیه تهران و موافقت با قصاص ایشان به دلیل قتل دو اسماعیلی مذهب موافقت کرد و بر نظرش تا جایی پافشاری کرد که برخی علمای نجف از جمله آیتالله عبدالله مازندرانی و محمدکاظم آخوند خراسانی حکم به «فساد مسلک سیاسی» او دادند.
به جای او امین دینپرست وطنپرور و ملتخواه صحیحالمسلک انتخاب فرموده او را مفسد و فاسد مملکت شناسند و به ملت غیور آذربایجان و سایر انجمنهای ایالتی و ولایتی هم این حکم الهی عز اسمه را اخطار فرمایند و هر کس از او همراهی کند در همین حکم است.» امروز چیزی که به حد اعلا برای ایران لازم است و همه وطندوستان ایران با تمام قوا باید در راه آن بکوشند سه چیز است که هر چه درباره شدت لزوم آنها مبالغه شود کمتر از حقیقت گفته شده. نخست قبول و ترویج تمدن اروپا بلاشرط و قید و تسلیم مطلق شدن به اروپا و اخذ آداب و عادات و رسوم و ترتیب و علوم و صنایع و زندگی و کل اوضاع فرنگستان بدون هیچ استثنا و کنار گذاشتن هر نوع خودپسندی و ایرادات بیمعنی که از معنی غلط وطنپرستی ناشی میشود و آن را وطنپرستی کاذب توان خواند.
تقیزاده در جلسه ۹ آبان ۱۳۰۴ به عنوان اولین مخالف صحبت کرد و گفت: «.... در مقابل خدا و ملت و مملکت و تاریخ خودمان و در مقابل نسل های آتیه این ملت میگویم که به عقیده بنده این ترتیب و این وضع مطابق ترتیب قانون اساسی نیست و صلاح این مملکت هم نیست.» او در دوره صدارت وزارت مالیه قرارداد نفتی ایران وانگلستان موسوم به «دارسی» را تمدید کرد و موجی از نفرت را علیهاش به وجود آورد. تقیزاده مدتی بعد بر سر ارتش و ذخیره طلا اختلاف پیدا کرد رضا شاه به او اخطار کتبی داد. پس از مدتی سفیر دولت ایران در فرانسه شد.
تقیزاده برای برائت خود در جلسه ۷ بهمن ۱۳۲۷ در مجلس گفت: «در آن وقت مذاکرات تمدید را پیش آوردند و من خیلی ملول شدم ولی چاره نبود! من در این کار هیچ گونه دخالتی نداشتم! جز آن که امضای من پای آن ورقه است! من شخصا هیچ وقت راضی به تمدید مدت نبودم و دیگران هم نبودند و اگر قصوری یا اشتباهی شده تقصیر «آلت فعل» نبوده، تقصیر فاعل بوده، تاریخ آینده فرق بین اجبار واضطرار خواهد گذاشت، با اقرار به آن که در صورت امکان ولو با فدای نفس هم باشد انسان باید از این تقصیر غیر اختیاری دوری نماید.
ریاست مجلس سنا آخرین پست سیاسی سید حسن تقیزاده بود. او پس از استعفا از ریاست به عنوان نماینده در مجلس شورای ملی حضور داشت. رسیدن او به سن ۸۹ سالگی در سال ۱۳۴۶ موجب کنارهگیری از وکالت مجلس شد.اندیشههای سید حسن تقیزاده از جوانی تا مرگ به مرور دستخوش تغییر شد. وی در جوانی علاوه بر آنکه معتقد بود «از ناخن پا تا موی سر باید غربی شد» بلکه به تعبیر خودش «اولین بمب تقلید از غرب را در ایران منفجر کرد».
من باید اقرار کنم فتوای تند و انقلابی من در این امر در ۴۰ سال قبل در روزنامه کاوه و بعضی مقالات بعدی مبنی بر دعوت به تغییرات کلی انقلابی نیز متضمن مقداری از افراط بود.
Indonesia Berita Terbaru, Indonesia Berita utama
Similar News:Anda juga dapat membaca berita serupa dengan ini yang kami kumpulkan dari sumber berita lain.
گیلاسها، تافیها و پسران تراکتور؛ چه داستانی پشت لقب تیمهای لیگ برتر انگلیس وجود دارد؟هر یک از تیمهای فوتبال انگلیس یک یا چند لقب دارند که هر یک از آنها داستانی پشت خود دارند.
Baca lebih lajut »
چرا یک میلیون تومان متناسب سازی برای بازنشستگان کارگری واریز نشد؟یک فعال صنفی بازنشستگان از عدم واریز یک میلیون تومان متناسب سازی انتقاد کرد.
Baca lebih lajut »
حمله یک عقاب به چندین نفر در نروژیک عقاب طلایی در نروژ به ۴ نفر از جمله یک کودک ۲۰ ماهه در گستره وسیعی از این کشور از مرکز تا جنوب، حمله کرده است.
Baca lebih lajut »
حمله عقاب طلایی به یک دختربچه و بزرگسالان در نروژ؛ «پنجههایش را فرو برده بود و رهایم نمیکرد»یک عقاب طلایی در نروژ به چهار نفر از جمله یک دختر ۲۰ ماهه در گستره وسیعی از این کشور از مرکز تا جنوب، حمله کرد.
Baca lebih lajut »
روزنامه عبری: مدیر «سیا» از مذاکره کنندگان خواست محتاطانه عمل کنندیک روزنامه عبری از درخواست مدیر سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا از طرفین مذاکره پرده برداشت.
Baca lebih lajut »
پنج ثانیه سکوت میتواند مشاجره زوجین را پایان دهد!طبق یک مطالعه، زوجهایی که با هم مشاجره میکنند یک نفر از آنها باید پنج ثانیه سکوت اختیار کنند تا از رسیدن به نقطه جوش مشاجره جلوگیری شود.
Baca lebih lajut »