با تغییرات سیاسی در کشور این انتظار وجود دارد مسیر فرهنگی حضور در جشنوارههای جهانی به عنوان یک مسیر دیپلماسی فرهنگی و عمومی دوباره احیا شود.
سرویس فرهنگ و هنر مشرق - رخدادهای تلخ سال ۱۴۰۱ تاثیراتی بسیاری منفی در نحوه حضور بخش بینالملل سینمای ایران داشت.
البته که این آمار رسمی نیست و تعداد دقیق حضور سینمای ایران در جشنواره کن را مدیران این رویداد اطلاع دارند، اما آنچه اهمیت دارد گسترش سینمای زیرزمینی در ایران و حضور در مجامع معتبری همچون جشنواره کن است. بنیاد فارابی به عنوان نماینده اصلی بخش دولتی سینمای ایران از سالها پیش بیوقفه در بازار جشنواره کن حضور داشت و به معرفی محصولاتش میپرداخت. سازمان صدا و سیما و شرکتهای مختلف آن هم در بازار این جشنواره شرکت میکردند.
با آغاز به کار جشنواره برلین در ۲۷ بهمن ۱۴۰۱ و حضورفراهانی در مقام داور این فستیوال نشان میداد که صحنهآرایی این رویداد نگاهی به اتفاقات سیاسی درون ایران دارد. حمایت شماری از چهرههای سرشناس سینمای جهان همچون کریستین استورات هنرپیشه سرشناس هالیوودی همتای گلشیفته در هیات داوران به مجموعه این رویدادهای ضریب بیشتر داد در حالیکه تاثیرات سیاسی این همایشها و پرفورمنسهای فاقد تاثیر سیاسی بود اما هدف اصلی، مسدود کردن آثار رسمی ایران در رویدادهای بین المللی بود.
شاید در گذشته تنها گروه معدودی از فیلمسازان ظاهرا آلترناتیو مثل پناهی و رسولاف چنین مطالبهای داشتند که عمدتا محقق نمیشد، اما برلین در مقام یک فستیوال با زمینه سیاسی فراوان این فرصت را در اختیار مخالفان فرهنگی جریان رسمی سینمای ایران قرار داد تا با ابزاری کاملا تبلیغاتی، حضور فیلمهای جریان رسمی داخل کشور در فستیوالهای جهانی را تبدیل به خط قرمزی ابدی کنند.
همین گروه در پرفورمنس سیاسی دیگری روی فرش قرمز جشنواره کن حاضر شدند و تیری فرمو مدیر هنری جشنواره که روزگاری تولیدات جریان اصلی سینمای ایران را ستایش میکرد در جمع اعتراضی گروهی از سینماگران ایرانی فعال در خارج از کشور حضور پیدا کرد. در حالی که مدیریت سابق سینمای ایران مشغول سرویس دهی به نوعی از سینمای عامه پسندانه با زمینههای ابتذال بود، توجه به عمق راهبردی سینما و سیاستهای کلان دیپلماسی فرهنگی نادیده گرفته میشد.
فیلم با اینکه بر اساس معیارهای سینمای جریان اصلی داخل ایران ساخته شد اما پوشش غیرمتعارف بازیگرانش روی فرض قرمز، زمینه دیده شدن فیلم در کن را تشدید کرد و به پشتوانه گفتمان اعتراضی سازندگان این اثر به نماینده سینمای ایران تبدیل شد. همین موضعگیریهای دوپهلوی تهدیدآمیز و مقصر جلوه دادن سایر نهادها در برخورد با هنرمندان، گواهی بر این است که هیچ طرح و برنامهای برای ایجاد یک جریان تعاملی وجود نداشت، در حالیکه مدیران سینمایی دوازدهم، علی رغم انتقادات فراوان تا حدودی زیادی، سایه سنگین التهابات سیاسی را از سینمای ایران دور نگاه داشتند.
در این فستیوال، فیلم «تورهای خالی» ساخته بهروز کرمیزاده با حضور صدف عسگری به عنوان محصولی از ایران و آلمان در بخش رقابتی مسابقه و فیلم «ماده تاریک» ساخته کریم لکزاده با بازی مهدیس مهدیار و ایمان صیادبرهانی در بخش رقابتی پروکسیما پذیرفته شدند. او خطاب به حضار گفت: «باید عصبانی باشید؛ عصبانی از سانسوری که در ایران و خارج از ایران، از چپ و راست به سینماگران اعمال میشود. عصبانی از اینکه هنوز چنین رژیمی در ایران حکمفرماست. اظهارات عطاییان با تشویق ممتد ایستاده حضار همراه بود.
Indonesia Berita Terbaru, Indonesia Berita utama
Similar News:Anda juga dapat membaca berita serupa dengan ini yang kami kumpulkan dari sumber berita lain.
فراخوان سومین دوره جشن مهر سینمای ایران در اردبیل منتشر شدهمزمان با روز ملی سینما فراخوان سومین دوره جشن مهر سینمای ایران در اردبیل منتشر شد.
Baca lebih lajut »
اسعدیان: سینما و صنعت تصویر خودش را به جامعه جهانی تحمیل کردهمزمان با آیین پاسداشت فرهنگی روز ملی سینما نشستی با عنوان «ادبیات و سینمای ایران؛ یک رابطه مهآلود» با حضور همایون اسعدیان و حسین پاکدل در نشر ثالث برگزار شد.
Baca lebih lajut »
پایان مراحل فنی فیلم کوتاه «حنابندون»فیلم کوتاه «حنابندون» به کارگردانی عرفانه کریمی و تهیهکنندگی مشترک روزبه بمانی و انجمن سینمای جوانان ایران، پس از پایان مراحل فنی آماده حضور در جشنواره های داخلی و بینالمللی شد.
Baca lebih lajut »
هشدار یک مقام سازمان محیط زیست ایران دربارهٔ احتمال کاهش «۱۸ متری» تراز دریای خزرمقام محیط زیست ایران میگوید روسیه «بیشترین آسیب» را از کاهش سطح تراز دریای خزر میبیند چون شیب دریای خزر در آن قسمت ملایم و کم عمق است.
Baca lebih lajut »
ردپایی از نخستین سینمای ایرانتبریز- ایرنا- سینمای ایران، تاریخی پربار دارد و تنها چند سال پس از اختراع سینما در دنیا، نخستین سینمای کشور در تبریز پایه ریزی شد.
Baca lebih lajut »
بارگاه حیقوق نبی(ع) به یک قطب اثرگذار فرهنگی تبدیل شودرئیس اداره تبلیغات اسلامی تویسرکان گفت: بارگاه حیقوق نبی(ع) به عنوان یک ظرفیت کم نظیر فرهنگی، تاریخی و گردشگری در سطح بینالمللی باید به یک قطب اثرگذار فرهنگی تبدیل شود.
Baca lebih lajut »