امیرعبداللهیان تکیه‌گاه حاج قاسم در دیپلماسی بود/ ظریف از بودن امیرعبداللهیان تحت فشار بود

Indonesia Berita Berita

امیرعبداللهیان تکیه‌گاه حاج قاسم در دیپلماسی بود/ ظریف از بودن امیرعبداللهیان تحت فشار بود
Indonesia Berita Terbaru,Indonesia Berita utama
  • 📰 IRNA_1313
  • ⏱ Reading Time:
  • 316 sec. here
  • 7 min. at publisher
  • 📊 Quality Score:
  • News: 130%
  • Publisher: 63%

تهران-ایرنا- کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل گفت: من بعد از شهادت آقای امیرعبداللهیان از سردار قاآنی شنیدم که گفت: در طول دورانی که ما بودیم، هیچ وزیر خارجه‌ای به اندازه آقای امیرعبداللهیان با میدان و با مقاومت هماهنگ نبوده است.

سعدالله زارعی کارشناس ارشد مسائل بین الملل، در گفتگوی تفصیلی با خبرنگار ایرنا؛ پیرامون مقاطع مختلف کاری شهید امیرعبداللهیان و نقش وی در منطقه اظهار داشت: در این حادثه، معتقدم با توجه به حضور بسیار پرشور مردم در تشییع رئیس جمهور شهید و بقیه شهدا، خدای متعال این حضور را بی‌پاسخ نمی‌گذارد و برکات و نعمات خودش را نثار این مردم می‌کند و انقلاب ایران اگر چه در این صحنه دچار یک ثلمه بزرگی شد، اما در نهایت آنچه که اتفاق خواهد افتاد قدرت بیشتر جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی در صحنه خواهد بود.

گاهی بنده با او تلفنی صحبت می‌کردم مشخص بود که در حین صحبت، با کسانی دیگر مواجه بود و وقتی از وی برای کاری دعوت می‌کردیم، وی یک مکثی می‌کرد، معلوم بود که غرق در کارهای مختلف هست، اما در عین حال سعی می‌کرد که یک مفری باز کند و درخواستی که از وی شده را اجابت بکند. تا حدی که می‌توانست درخواست‌ها را رد نمی‌کرد اگر چه این درخواست‌ها خیلی هم در راستای وظیفه رسمی او نبود.

من یادم هست در همین موسسه مطالعات اندیشه سازان نور، ما به مناسبت درگذشت آقای رمضان عبدالله شلح دبیر کل جنبش جهاد اسلامی که چند سال پیش شهید شد، مراسمی گرفته بودیم. من با شهید امیرعبداللهیان تماس گرفتم؛ وی در جایگاه دستیار ارشد رئیس مجلس در کنفرانس انتفاضه فلسطین خدمت می‌کرد، از او دعوت کردم که در این جلسه حضور پیدا کند. وی قبول کرد، آمد و در همین ساختمان سخنرانی کرد و بعد از سخنرانی هم بلافاصله رفت. مشخص بود عازم جایی هست و قرار است کار دیگری در آن لحظه انجام بدهد.

این مقطع حساسی بود و زمانی بود که در عراق، یک نظام دیکتاتوری سقوط کرده بود. در عین حال عراق در اشغال نظامی بود و فعالیت در یک عراقِ اشغال شده و در عین حال پر از مسئله کار بسیار دشواری بود. بنابراین آن چیزی که در عراق به طور کلی می‌توانم بگویم، این است که یک انقلاب بزرگی در عراق صورت گرفته است. در بین سال‌های ۱۳۸۶ تا ۱۳۸۹، شهید امیرعبداللهیان به عنوان سفیر ایران در بحرین مشغول به خدمت بوده‌اند. سال‌هایی که زمزمه آغاز بیداری اسلامی در منطقه است و با پایان ماموریت ایشان در منامه شاهد خیزش‌هایی در منطقه هستیم. ارزیابی شما از نقش وی در این بازه زمانی چیست؟

آقای امیرعبداللهیان در این مقطع تلاش زیادی کرد تا با رهبران شیعه در تماس باشد. با احزاب شیعی که فعال بودند و در پارلمان بحرین فعالیت داشتند، حزب آقای سلمان که در این پارلمان بود، حزب الوفاق و شخصیت‌هایی مثل آیت‌الله عیسی قاسم، این‌ها در ارتباط بودند و بده بستان داشتند و ایران از این‌ها حمایت قوی دیپلماتیک می‌کرد.

یعنی اگر در کشورهای دیگر درصدی از جمعیت آمدند که مثلا در مصر گرفته می‌شود حدود ۵۰۰ هزار نفر آمدند، آن موقع جمعیت مصر ۸۰ میلیون نفر بود. ۵۰۰ هزار نفر از جمعیت مصر آمدند بعد منجر به کنار رفتن حسنی‌ مبارک و آن قضایا در آنجا شد. در بحرین ۱۰۰ درصد مردم آمدند یعنی تمام مردم بحرین در صحنه حاضر بودند. در مصر کل قضایا از ۵ بهمن شروع شد تا ۲۳ بهمن، یعنی کمتر از ۲۰ روز بود. اما در بحرین بیش از ۷ سال، ۸ سال مردم در صحنه بودند. در این موج تحولات منطقه‌ای این تفاوت بحرین با کشورهای دیگر بود.

یعنی هم روابط با حکومت محفوظ بود و هم در عین حال کمک به شیعه در آنجا استمرار داشت. در این صحنه به نظرم شهید امیرعبداللهیان نقش ماندگاری داشت و توانست این میسر را به خوبی مدیریت کند. در آنجا به ندرت کسی پیدا می‌شد که بگوید اولا حق با بشار اسد است طرف مقابلش جریان باطل است و ثانیا اینکه حکومت می‌ماند و ثالثا اینکه ما باید به این حکومت کمک کنیم. فضا این بود، فضای دستگاه‌ها در جمهوری اسلامی، فضای مثبتی نسبت به تحول سوریه و مسائل سوریه نبود.

یک ظرافتی باید اینجا اعمال شود تا یک دیپلمات بتواند کارش را بین این دو نگاه کاملا مخالف پیش ببرد. اینجا سردار سلیمانی با یک مشکلاتی مواجه می‌شود، یعنی با این صحنه که دولت نسبت به این موضوع خیلی فعال نیست، احمدی‌نژاد مایه نمی‌گذارد، احمدی‌نژاد که مایه نگذارد، طبیعتا در دولت هم کسی پای کار نمی‌آید. حالا حاج قاسم می‌خواهد که این صحنه را که با حوزه دیپلماسی پیوند دارد به یک سرانجامی برساند.

من شاهد بودم که حاج قاسم به او بارها تلفن می‌زد و بارها شاهد تماس‌های تلفنی بین آقای امیرعبداللهیان و حاج قاسم بودم. ارتباط خیلی نزدیک بود و حاج قاسم از سمت آقای امیرعبداللهیان اصلا نگرانی نداشت یعنی برایش سوال ایجاد نمی‌شد که این کار پیگیری می‌شود یا نمی‌شود. این یک هماهنگی روحی بود، یک هماهنگی الصاقی و اجباری و درخواستی نبود. آقای امیرعبداللهیان این مسئله را قبول و اعتقاد داشت. در این بخش‌ها شبیه شیخ‌الاسلام بود، شبیه آقای غضنفر رکن‌آبادی بود، یعنی جزو دیپلمات‌هایی بود که اعتقادی کار می‌کرد. قبل از اینکه یک دیپلمات باشد یک انقلابی بود.

اما می‌دانم که آقای ظریف بابت آقای امیرعبداللهیان تحت فشار بود و این را می‌دانم مرتب در جلساتی که ما هم شرکت داشتیم مشخص بود، آقای ظریف به سختی با آقای امیرعبداللهیان کار می‌کند و ما می‌فهمیدیم که بیش از آن چیزی که این مسئله تمایل خودش باشد، فشار خارج از وزارتخانه بود. یعنی فقط آقای امیرعبداللهیان نرفت، در وزارت امور خارجه یک تعدادی از دیپلمات‌ها کنار گذاشته شدند و معمولا افرادی هم که کنار می‌روند به دفتر مطالعات می‌روند و منتظر ماموریت می‌شوند. در وزارت خارجه اگر کسی را بخواهند کنار بگذارند و برایش جایی نداشته باشند، او را به دفتر مطالعات می‌فرستند تا ببینند بعدا چه خواهد شد. به هر حال، یک تعدادی اینگونه شدند، یعنی کنار گذاشته شدند.

اما سردار سلیمانی در مواجهه با همین فرد چنان رفتار کرد که ظریف را در بخش عمده‌ای از کار وارد میدان مقاومت کرد، این خیلی مهم بود. همین وضعیت را حاج قاسم بعد از شهید امیرعبداللهیان با کسی که به جای آقای امیرعبداللهیان گذاشته شد، داشت و عملا آن چیزی که شهید امیرعبداللهیان در این صحنه مدیریت و پیگیری می‌کرد بعد از رفتن وی کاملا تعطیل نشد به واسطه نوع برخوردی که حاج قاسم داشت و خصوصیات ارزشی که نفر بعدی او هم تا حدودی داشت. نه در اندازه آقای امیرعبداللهیان اما تا حد قابل توجهی داشت.

اما مهم این بود که آقای امیرعبداللهیان از همین موقعیت محدود، برای گسترش ارتباط با مقاومت و فلسطینی‌ها استفاده مطلوبی کرد. یعنی چیزی که می‌توانست در یک دایره خیلی خیلی محدود قرار بگیرد تا حدی که ممکن بود باز کرد. ضمن اینکه در حوزه‌های کارشناسی، گروه‌های کارشناسی تشکیل داد و این‌ها بحث می‌کردند. در حوزه تهیه طرح‌ها برای فلسطین وی فعال بود. ارتباط با گروه‌های مختلف فلسطینی بر قرار بود.

کارش هم در دو یا سه مسئله بود؛ یکی مسئله بودجه بود به هر حال مجلس مسیر تصویب بودجه سپاه و نیروی قدس بود. دوم اینکه این مجلس ظرفیت ارتباطی داشت، دیپلماسی پارلمانی یک موضوع مهمی است از این موضوع استفاده می‌کرد و سوم اینکه حاج قاسم، نمایندگان مجلس را توجیه می‌کرد و در جریان کارهای خودش قرار می‌داد. آقای امیرعبداللهیان وقتی آمد، میراث‌دار وزارت خارجه‌ای شد که در یک دوره هشت ساله یک ماموریت بیشتر نمی‌شناخت و آن هم برجام بود و اساسا کار عمده‌ و شاخصی در روابط با کشورها و مناطق و موضوعات انجام نداده بود. حالا آقای امیرعبداللهیان رئیس این وزارتخانه شده بود.

لذا مثل یک تاجر وارد وزارت خارجه شد. تاجر خیلی به این تابلو، سقف و فرش و صندلی دقت نمی‌کند، ممکن است اینها ایراد هم داشته باشند، نگاه می‌کند که چه کاری بکند که سودی برایش داشته باشد. آن سود، مدار حرکت یک تاجر عاقل است. در حوزه دیپلماسی هم همین است یعنی یک دیپلمات باید ببیند که چه کاری برای منافع ملی او اکنون موضوعیت دارد.

پولی هم ما به ترکمنستان پرداخت نکردیم قراردادی بستیم تا از مسیر این قرارداد بتواند مطالباتش را دریافت بکند. بعد از آن روابط ما با ترکمنستان کاملا متحول شد، کارهای بزرگی بین ما انجام شد، حجم مبادلات تجاری ما حداقل ۳۰۰، ‌۴۰۰ درصد افزایش پیدا کرد.

Berita ini telah kami rangkum agar Anda dapat membacanya dengan cepat. Jika Anda tertarik dengan beritanya, Anda dapat membaca teks lengkapnya di sini. Baca lebih lajut:

IRNA_1313 /  🏆 6. in İR

Indonesia Berita Terbaru, Indonesia Berita utama

Similar News:Anda juga dapat membaca berita serupa dengan ini yang kami kumpulkan dari sumber berita lain.

نقش شهید امیرعبداللهیان در تامین واکسن در روزهای سخت کرونا، ویژه بودنقش شهید امیرعبداللهیان در تامین واکسن در روزهای سخت کرونا، ویژه بودوزیر بهداشت در دیدار خانواده شهید امیرعبداللهیان گفت: شهید دکتر امیرعبداللهیان از نیروهای انقلابی، جهادی و پرتلاش بود.
Baca lebih lajut »

سرپرست موقت وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی؛ منتقد سرسخت برجام که رئیس هیئت مذاکره‌کننده برای احیای آن شدسرپرست موقت وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی؛ منتقد سرسخت برجام که رئیس هیئت مذاکره‌کننده برای احیای آن شداحمد وخشیته: مرگ امیرعبداللهیان تغییری در سیاست خارجی حکومت ایجاد نمی‌کند؛ نگاه او به روسیه بود
Baca lebih lajut »

ظریف: امیدواریم همبستگی مردم بعد از این حادثه تلخ بیشتر شودظریف: امیدواریم همبستگی مردم بعد از این حادثه تلخ بیشتر شودمحمد جواد ظریف با تسلیت شهادت سید ابراهیم رئیسی، حسین امیرعبداللهیان و همراهانشان در سانحه رخ داده برای بالگرد حامل رئیس‌جمهور در روز گذشته گفت: حادثه رخ داده بسیار تلخ بود.
Baca lebih lajut »

شهید امیرعبداللهیان هم مرد میدان بود و هم مرد سیاستشهید امیرعبداللهیان هم مرد میدان بود و هم مرد سیاستوزیر امور خارجه کشورمان در مراسم ترحیم شهید امیرعبداللهیان، گفت: شهید امیرعبداللهیان در طولان دوران کاری خود همواره صادقانه خدمت کرد، او هم مرد میدان بود و هم مرد سیاست.
Baca lebih lajut »

شهید امیرعبداللهیان هم مرد میدان بود و هم مرد سیاستشهید امیرعبداللهیان هم مرد میدان بود و هم مرد سیاستوزیر امور خارجه کشورمان در مراسم ترحیم شهید امیرعبداللهیان، گفت: شهید امیرعبداللهیان در طولان دوران کاری خود همواره صادقانه خدمت کرد، او هم مرد میدان بود و هم مرد سیاست.
Baca lebih lajut »

متکی: مواضع شهید امیرعبداللیهان دقیق، کارشناسانه و واقع‌بینانه بودمتکی: مواضع شهید امیرعبداللیهان دقیق، کارشناسانه و واقع‌بینانه بودوزیر خارجه پیشین گفت: هنر شهید امیرعبداللهیان این بود که تمام وزن دیپلماسی را در کنار وزن میدانی کشور قرار داد.
Baca lebih lajut »



Render Time: 2025-02-24 15:24:45