در حالی که ۲ سال از آغاز جنگ جهانی دوم میگذشت در روز سوم شهریور ۱۳۲۰، نیروهای متفقین با حمله گسترده به ایران، کشورمان را اشغال کردند.
یکی از رخدادهای تلخ که در حافظه تاریخی ملت ایران ماندگار شده است و به دست فراموشی سپرده نمیشود، اشغال ایران توسط متفقین در جنگ جهانی دوم است که به بهانههای واهی، از شمال و جنوب، ایران را مورد تجاوز قرار دادند و برای ۶ سال در ایران ماندند، هر چند نیروهای ارتش سرخ شوروی دیرتر از نیروهای انگلستان ایران را ترک کردند.
جنگ، خیلی زود چهره جهانی به خود گرفت چون علاوه بر درگیر شدن کشورهای زیادی در دو آرایش متفقین و متحدین، بخش وسیعی از جهان شامل تمام اروپا شمال آفریقا، روسیه و قسمت مهمی از آسیا در کنار اقیانوسها و دریاهای جهان، صحنه نبردهای متعدد شدند. در این میان خاورمیانه با توجه به موقعیت استراتژیک خود اهمیت ویژه یافت و مانند جنگ اول، خلیج فارس برای هر دو گروه نقش کلیدی ایفا میکرد.
علیرغم اینکه جاسوسان انگلیسی خبر از حمله قریبالوقوع آلمان داده و چرچیل آن را به اطلاع مسکو رسانده بود، زمامداران شوروی در مقابل این حمله مهیب غافلگیر شدند. آنها برای مقابله مؤثر نیاز به ۶ تا ۷ میلیون نفر نیروی نظامی، سوخت، آهن و آذوقه کافی داشتند که فاقد آن بودند. استالین به چرچیل پیشنهاد کرد تا جبهه دومی علیه آلمان در اروپا توسط متفقین گشوده شود تا ارتش آلمان متوجه آن جبهه شده و از فشار خود در نبرد روسیه بکاهد.
اندکی پس از آغاز دومین جنگ جهانی، نخستوزیر وقت ایران، «محمود جم» طی دو اعلامیه رسمی در روزهای ۳ و ۴ سپتامبر ۱۹۳۹ مطابق با ۱۱ و ۱۲ شهریور ۱۳۱۸، بیطرفی ایران را ابراز داشت. درست مثل ۲۳ سال قبل که دولت مستوفی بیطرفی کشورش را در جریان جنگ جهانی اول اعلام کرده بود. متأسفانه وسعت هر دو جنگ و اهمیت ایران به اندازهای بود که در هر دو جنگ، کشور دستخوشِ اشغال شود. شکی وجود نداشت که آلمان در صدد ایجاد یک ستون پنجم نیرومند در ایران است.
پالایشگاه آبادان در سحرگاه ۳ شهریور ۱۳۲۰، توسط یک تیپ پیاده که با کشتیهای جنگی از بصره حرکت کرده بودند تصرف شد. اکثر قوای ایران در این منطقه غافلگیر شدند و به وسیله کامیونها از مهلکه گریختند. در خیابانهای آبادان زد و خورد میان دو نیرو پدید آمد، اما مانع تصرف شهر نشد. بنابراین ارتش انگلستان پس از تصرف آبادان به سمت اهواز به حرکت درآمد. نیروهای انگلیسی زمانی به اهواز رسیدند که رضاشاه دستور آتشبس صادر کرده بود. در همین زمان، اهواز توسط بمبافکنهای انگلیسی از هوا بمباران شد.
به این ترتیب منطقه نفتخیز خوزستان در اشغال انگلستان قرار گرفت و این وضعیت تا سال ۱۹۴۶ مطابق با ۱۳۲۵ که سران متفقین در مهمترین کنفرانس پس از جنگ یعنی کنفرانس «پوتسدام»، تصمیم به تخلیه ایران گرفتند ادامه یافت.
Indonesia Berita Terbaru, Indonesia Berita utama
Similar News:Anda juga dapat membaca berita serupa dengan ini yang kami kumpulkan dari sumber berita lain.
تاکید اسقف اعظم کانتربری بر پایان اشغال فلسطیناسقف اعظم کانتربری در انگلیس خواستار پایان اشغال سرزمینهای فلسطینی توسط رژیم صهیونیستی شد و تاکید کرد: این یک ضرورت قانونی و اخلاقی است.
Baca lebih lajut »
نمایش نسخه اصلاح و مرمت شده «باد صبا» در موزه سینمامستند «باد صبا» که تصویر و صدای آن توسط فیلمخانه ملی ایران اصلاح و مرمت شده است ، توسط موزه سینما نمایش داده میشود.
Baca lebih lajut »
فراخوان هفدهمین جشنوارۀ موسیقی نواحی ایران منتشر شدفراخوان هفدهمین جشنوارۀ منطقهای موسیقی نواحی ایران پیرامون «ایران فرهنگی؛ طبقهبندی موسیقایی و تغییرات» با امکان حضور انواع موسیقی آوازی وسازی اقوام در حوزۀ ایرانِ فرهنگی توسط انجمن موسیقی ایران منتشر شد.
Baca lebih lajut »
بررسی علل بروز و افول نهضتها و انقلابهای سیاسی در ایرانیک استاد دانشگاه گفت: ما در مشروطیت، استعمار را به خوبی نشناختیم. آن دستی که جریان اعتراض را به سفارت انگلیس کشاند، هنوز معلوم نیست. ما هر وقت استعمار را دست کم گرفتیم و به آن اعتماد کردیم، دچار یک فاجعه ملی شدیم. راهبرد استعمار پیچیده است و با یک مرگ بر آمریکا تمام نمیشود.
Baca lebih lajut »
کدام نخست وزیران در جنگ جهانی دوم در ایران حاکم بودند؟جنگ جهانی دوم در شهریور ماه - نهمین روز - شروع شد و در همین ماه - یازدهمین روز - پایان یافت حتی سرزمین ستمدیده مادریمان ایران نیز در همین ماه - سومین روز - توسط قوای متفقین اشغال شد. آغاز این جنگ با دولت محمود جم، اشغال ایران در دولت احمد متیندفتری و پایان آن در دولت احمد قوامالدوله رقم خورد.
Baca lebih lajut »
مهار طرحهای موشکی و پهپادی تهران؛ آمریکا در روز تحلیف پزشکیان شرکتهای چینی و ایرانی را تحریم کردواشنگتن روز سهشنبه پنج فرد و هفت شرکت را در چین و ایران به اتهام کمک به برنامههای پهپادی و توسعه موشکهای بالستیک توسط تهران تحریم کرد.
Baca lebih lajut »