اقدامات محرومیتزدایی در ۴ دهه گذشته، کاهش قابل توجهی در وضعیت محرومیت مناطق کشور رقم زده به گونهای که در مناطق روستایی، محرومیت از دسترسی به گاز لولهکشی به ۲۱ درصد، محرومیت از دسترسی به آب لولهکشی به ۴ درصد و محرومیت از دسترسی به برق به زیر ۱ درصد کاهش یافته و همه این ارقام برای مناطق شهری به زیر ۵ درصد رسیده است، این درحالیست که علیرغم...
به گزارش ایسنا، اعتبارات مصوب محرومیتزدایی در قوانین بودجه در سالهای گذشته رشد قابل توجهی داشته است. در لایحه بودجه سال ۱۴۰۳ بیش از ۱۰۸ هزار میلیارد تومان به این امر اختصاص پیدا کرده که این رقم نسبت به سال گذشته رشد ۱۳ درصدی داشته است. هر ساله بخش عمدهای از بودجه محرومیتزدایی به صورت استانی توزیع میشود. بررسی سهم هر یک از استانها از اعتبارات موضوع قوانین مربوطه نشان میدهد نحوه تعیین سهم هر استان براساس یک معیار واحد و تعریف مشخصی از محرومیت انجام نمیگیرد.
به عنوان مثال بیش از ۷۶ درصد از ساکنان مناطق روستایی کشور در سال ۱۳۸۵ به گاز لولهکشی دسترسی نداشتند و این نسبت در سال ۱۴۰۰ به ۲۱ درصد کاهش یافته است. وضعیت دسترسی به اینترنت نیز همگام با گسترش فناوریهای دیجیتال در کشور در ۱۵ سال گذشته به طور قابل توجهی افزایش یافته است.امروزه پایش فقر و محرومیت یکی از اصلیترین لوازم مقابله با فقر محسوب میشود.
علی رغم اقدامات پرشمار دستگاههای مختلف در محرومیتزدایی، در حال حاضر نقشه جامعی در خصوص دسترسی مناطق شهری و روستایی کشور به امکانات و خدمات ، پروژههای محرومیتزدایی در دست احداث و میزان پیشرفت آنها وجود ندارد.
همچنین بخش عمدهای از اعتبارات محرومیتزدایی در بودجه تحت عناوین عمومی محرومیتزدایی آورده میشود و عمدتاً نیز توزیع استانی آن در بودجه مشخص شده است. سایر اعتباراتی که در قانون تعیین میشود که در چه حوزهای باید صرف شود، سهم کوچکی از بودجه کاهش محرومیت را تشکیل میدهد و ملاحظه میشود که در سالهای گذشته نیز سهم آنها تقریباً ناچیز شده و در کل بودجه تجمیع شده است.
به گزارش ایسنا، نبود تعریفی واحد از محرومیت و تعریف شاخصهای غیر مرتبط با آن، عدم به روزرسانی وضعیت شاخصها، عدم به روزرسانی فهرست مناطق محروم کشور و فرآیندهای غیرشفاف در توزیع اعتبارات استانی موجب شده که توزیع نامتوازن اعتبارات محرومیتزدایی هر سال در قوانین بودجه مشاهده شود و عنوان محرومیت زدایی ابزاری برای اختصاص بودجه بیشتر به مناطق مورد توجه سیاست گذاران محلی تبدیل شود.
در توزیع اعتبارات محرومیتزدایی لازم است میان محرومیت شدید و طرحهای توسعهای تفکیکی صورت گیرد. هرچند این دو مفهوم ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند اما معنای متفاوتی دارند. طرحهای توسعهای با اهدافی نظیر افزایش رشد اقتصادی، ایجاد شغل و درآمد برای افراد، بهبود زیرساختهای اقتصادی و اجتماعی، توسعه صنایع، نیروگاهها و تقویت بخش خصوصی طراحی میشوند.
به نظر می رسد فقدان یک نهاد متولی جهت تدوین شاخصهای محرومیت، پایش آنها، برنامهریزی جهت کاهش محرومیت و ایجاد هماهنگی میان دستگاههای فعال در حوزه محرومیتزدایی چنین وضعیتی را به وجود آورده است.
Indonesia Berita Terbaru, Indonesia Berita utama
Similar News:Anda juga dapat membaca berita serupa dengan ini yang kami kumpulkan dari sumber berita lain.
بودجه نظامی کشورهای اروپایی به بالاترین رقم از زمان جنگ سرد رسیدتازهترین تحقیقات نشان میدهد که بودجه نظامی کشورهای اروپایی از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ میلادی ۱۶ درصد افزایش یافته که این رقم یک رکورد جدید در سه دهه گذشته است.
Baca lebih lajut »
دیدهبان حقوق بشر: سرکوب نظاممند بهائیان ایران در حیطه «جنایت علیه بشریت» استسازمان دیدهبان حقوق بشر اعلام کرد اثر انباشتهشدهٔ چندین دهه سرکوب نظاممند از سوی جمهوری اسلامی محرومیت تعمدی و شدید بهائیان از حقوق بنیادین خود و در حیطه «جنایت علیه بشریت» است.
Baca lebih lajut »
کاهش ۶۱ درصدی جانباختگان حوادث ترافیکی در گیلانفرمانده انتظامی گیلان از کاهش ۶۱ درصدی جانباختگان و کاهش ۱۶ درصدی مصدومان حوادث ترافیکی در سال گذشته در استان گیلان خبر داد.
Baca lebih lajut »
وحشت رسانههای اسرائیلی و آمریکایی از انتقام قریبالوقوع ایرانرسانههای آمریکایی و اسرائیلی از روز گذشته در مورد پاسخ ایران به جنایت رژیم صهیونیستی در دمشق ابراز نگرانی کرده و زمان احتمالی آن را تا پایان ماه رمضان اعلام کردهاند.
Baca lebih lajut »
۵ دوپینگی جدید در ورزش ایرانمدت محرومیت پنج ورزشکار دوپینگی که در انتظار صدوی رای قطعی هستند از ۱.۵ تا ۴ سال در نظر گرفته شده است.
Baca lebih lajut »
کاهش ۱۸ درصدی سرقت در تهران از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا کنونفرمانده انتظامی تهران بزرگ از کاهش ۱۸ درصدی سرقت از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا کنون و افزایش ۴۹ درصدی کشفیات مواد مخدر در پایتخت در فروردینماه امسال خبر داد.
Baca lebih lajut »