آیا دستیابی ایران به تمدن و سیادت دریایی حاصل می‌شود؟

Indonesia Berita Berita

آیا دستیابی ایران به تمدن و سیادت دریایی حاصل می‌شود؟
Indonesia Berita Terbaru,Indonesia Berita utama
  • 📰 isna_farsi
  • ⏱ Reading Time:
  • 199 sec. here
  • 5 min. at publisher
  • 📊 Quality Score:
  • News: 83%
  • Publisher: 63%

با تحلیل و بررسی اهمیت سیاست‌های کلی «توسعه دریامحور»، ظرفیت‌های دریایی کشور و تأثیر آن بر اقتصاد کلان و توسعه و پیشرفت پایدار و همه‌جانبه کشور، یکی از گزاره‌های سند ابلاغی رهبر معظم انقلاب اسلامی، تأکید بر استفاده از بستر و ظرفیت دریا در جهت «ایجاد و پویایی یک تمدن» است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ، موضوع «توسعه دریامحور» همواره در سال‌های گذشته در کانون توجه مسئولان ارشد نظام قرار داشته است و رد پای آن را می‌توان به ‌صراحت در سیاست‌های کلی برنامه‌های ششم و هفتم توسعه کشور، سند تحول، سند ملی آمایش سرزمین و سیاست‌های کلی توسعه دریامحور مشاهده کرد.

۱- سیاست‌گذاری یکپارچه امور دریایی و تقسیم کار ملی و مدیریت چابک و کارآمد دریا به‌منظور بهره‌گیری حداکثری از ظرفیت‌های دریا، برای احراز جایگاه شایسته جهانی و رتبه اول در منطقه. ۵- بهره‌برداری حداکثری و بهینه از ظرفیت‌ها، منابع و ذخایر زیست‌بوم دریایی با ممانعت از تخریب محیط زیست دریایی بخصوص توسط کشورهای دیگر.

ایران در دریا و دریانوردی سابقه طولانی دارد چراکه دریای خزر در شمال کشور و خلیج فارس و دریای عمان نیز در جنوب آن قرار دارند و دسترسی به آب‌های آزاد با داشتن ۱۹۰ هزار کیلومترمربع گستره دریایی و حدود ۵۸۰۰ کیلومتر طول خطوط سواحل در شمال، جنوب و جزایر کشور، حدود ۴۰ درصد از مرزهای ایران اسلامی را دریا و آب‌ها تشکیل می‌دهند. بنابراین ایران ذاتا کشوری دریایی محسوب می‌شود.

«موقعیت جغرافیایی کشور در جنوب‌غرب آسیا یکی از نادرترین و منحصربه‌فردترین موقعیت‌های راهبردی در جهان است. این موقعیت با توجه به منابع نفت و گاز موجود و اشرافیت بر خلیج فارس و دریای عمان و دارا بودن مهمترین تنگه راهبردی جهان موجب شده، بسیاری از صاحب‌نظران این منطقه را مرکز تحولات جهانی قلمداد کنند. وی می‌افزاید: ما ۲۷۰۰ کیلومتر در جنوب و شمال کشور ساحل و ۲۰ جزیره داریم که هر دو فرصت بزرگی فراهم می‌کند تا از آن‌ها برای توسعه اقتصادی کشور، اقتصاد دریامحور، رفع تنگناهای اقتصادی مردم، حل مشکلات مربوط به بحران آب در ایران و تولید انرژی‌های مختلف تجدیدپذیر استفاده کنیم.

صفوی معتقد است: غربی‌ها در ۵۰۰ سال گذشته قدرت خود را بر پایه دریا قرار دادند. امروز هم آمریکا و کشورهای عضو ناتو که ۳۰ ‌کشور هستند، قدرت خود را بر پایه دریا قرار داده و عمده قدرت‌شان دریایی است. ما هم اگر می‌خواهیم قدرت اول اقتصاد غرب آسیا بشویم، باید اقتصاد را دریامحور کنیم؛ در حال حاضر امنیت مشترک و صلح پایدار در غرب آسیا و حتی صلح جهانی از طریق همکاری‌ کشورهای ساحلی امکان‌پذیر است.

امیر دریادار"شهرام ایرانی"، فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز در این‌باره معتقد است: آنچه که در توسعه دریامحور کشور هدف‌گذاری شده است، پویایی و شکوفایی اقتصاد کشور است. وی در رابطه با مبانی و ساختارهای قانونی حوزه صنایع دریایی در کشور، می‌گوید: ما قانونی به نام قانون حمایت از صنایع دریایی داریم که در این قانون ظرفیت‌های ملی خوبی برای صنایع دریایی پیش‌بینی شده است. همچنین در عرصه ساخت، تولید، تعمیر و نگهداری انواع مختلف تجهیزات و شناورهای سطحی و زیرسطحی و صنایع فراساحلی ساختارهایی مهیا شده است.

وی با بیان این‌که ۶۰ درصد جمعیت جهان در شهرهای ساحلی، بندری و کنار رودخانه‌ها زندگی می‌کنند و سهم اقتصاد دریامحور در جهان بسیار بالاست، تصریح می‌کند: متاسفانه سهم اقتصاد دریامحور ‌ما با وجود این میزان ساحل، کمتر از ۱۰ درصد است. نماینده مردم هرمزگان در مجلس با اشاره به این‌که برنامه هفتم دارای ۲۴ فصل است، می‌گوید: یک فصل در برنامه هفتم به موضوع اقتصاد دریامحور اختصاص یافته است. در موضوع اقتصاد دریامحور، اولویت به بنادر جنوبی و جزایر اختصاص دارد. بخشی از آن مربوط به ترانزیت و بخشی دیگر به حوزه شیلات مربوط است که شمال کشور را هم شامل می‌شود. دولت مکلف شده زیرساخت‌های شهرک‌های شیلاتی و آبزی‌پروری را تامین کند. طبق برنامه هفتم مقرر شده، جمعیت ساحلی، ۸ درصد جمعیت کشور را شامل شود.

"سید احمد فاضل‌زاده"، رئیس مؤسسه ISC در این زمینه می‌گوید: جمهوری اسلامی ایران در زمینه تولید علم جایگاه پانزدهم بر اساس پایگاه اسکوپوس و جایگاه هفدهم بر اساس پایگاه وب آو ساینس را دارد. همچنین بر اساس گزارش سال ۲۰۲۳ سازمان جهانی مالکیت فکری در خصوص اقتصادهای نوآور برتر، کشورهای هند، ایران و قزاقستان در منطقه آسیای مرکزی و جنوبی به ترتیب در جایگاه اول تا سوم قرار گرفته‌اند.

دانشگاه امیرکبیر به نمایندگی دکتر علیرضا رهایی و مؤسسه دانش‌بنیان برکت به نمایندگی محمدجواد احمدپور، در راستای ایجاد و فعالیت مستمر مرکز نوآوری اقتصاد دریا و به‌منظور حمایت از نخبگان، ارتقاء و توسعه زیست‌بوم دانش‌بنیان و فناوری‌های نوین، تفاهم‌نامه مشترک امضا کرده‌اند. "علی‌اکبر صفایی"، مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی نیز در خصوص ابلاغ سیاست‌های کلی توسعه دریامحور از سوی مقام معظم رهبری، می‌گوید: این سند برگ زرینی است که می‌تواند به‌ عنوان هدایت‌کننده تمامی فعالیت‌های دریایی نه تنها در دریا، بلکه در سواحل، فراسواحل، پس‌کرانه‌ها و اقیانوس‌ها عمل کند و برای تحقق سیاست‌های کلی توسعه دریامحور نیازمند مدیریت یکپارچه، هماهنگ و چابک در سطح عالی کشور هستیم.

Berita ini telah kami rangkum agar Anda dapat membacanya dengan cepat. Jika Anda tertarik dengan beritanya, Anda dapat membaca teks lengkapnya di sini. Baca lebih lajut:

isna_farsi /  🏆 2. in İR

Indonesia Berita Terbaru, Indonesia Berita utama

Similar News:Anda juga dapat membaca berita serupa dengan ini yang kami kumpulkan dari sumber berita lain.

رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ایران، چین و روسیهرزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ایران، چین و روسیهمرحله اصلی رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴ ایران، چین و روسیه از امروز برگزار می‌شود.
Baca lebih lajut »

سفری به تاریخ بر بلندای قلعه‌های آذربایجان‌شرقی+ عکسسفری به تاریخ بر بلندای قلعه‌های آذربایجان‌شرقی+ عکسآذربایجان شرقی به دلیل دارا بودن قلعه‌های متعدد یکی از نقاط بالقوه گردشگری ایران محسوب می‌شود، دژهایی که گواه اقتدار و تمدن ایرانیان مقیم این سرزمین در طول تاریخ است.
Baca lebih lajut »

رسانه آمریکایی: رزمایش ایران، روسیه و چین پیام مهمی برای غرب داردرسانه آمریکایی: رزمایش ایران، روسیه و چین پیام مهمی برای غرب داردرسانه دولتی آمریکا در گزارشی به بررسی اهمیت رزمایش دریایی مشترک «کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴» توسط ایران، چین و روسیه پرداخته و آن را در بردارنده پیامی به غرب دانست.
Baca lebih lajut »

رومانی و بلغارستان به طور محدود به شنگن پیوستندرومانی و بلغارستان به طور محدود به شنگن پیوستندرومانی و بلغارستان پس از سیزده سال انتظار، به طور محدود به حوزه شنگن پیوستند؛ این عضویت ورودی‌های هوایی و دریایی را شامل می‌شود اما مرزهای زمینی را در بر نمی‌گیرد.
Baca lebih lajut »

تیراندازی ناوهای ایران، چین و روسیه به سمت اهداف دریاییتیراندازی ناوهای ایران، چین و روسیه به سمت اهداف دریاییعملیات تیراندازی ناوهای ایران، چین و روسیه به سمت اهداف دریایی در رزمایش مرکب کمربند امنیت دریایی ۲۰۲۴ انجام شد.
Baca lebih lajut »

سفر به جزیره هرمز از قشم تعطیل شدسفر به جزیره هرمز از قشم تعطیل شدرئیس کمیته حمل و نقل دریایی ستاد اجرایی خدمات سفر قشم از تعطیلی مسیر دریایی قشم به جزیره هرمز به مدت دو روز (سه شنبه و چهار شنبه) خبر داد.
Baca lebih lajut »



Render Time: 2025-02-25 10:57:19